ChatGPT: De magische bruine trui die je buurman ook draagt

Ja inderdaad, ChatGPT neemt veel schrijfwerk over. Maar het is niet het einde van de wereld. Laat staan het einde van je carrière als schrijver. Doe eens rustig, schenk jezelf een glas melk in en kom tot bedaren.

 

Heel eerlijk. Toen ik ChatGPT leerde kennen heb ik een week lang niet gewerkt. Ik bestookte de AI tool met de grootste variatie van waardevolle en nutteloze vragen. “Wie was Elvis Presley?” “Wanneer raakte die ene meteoriet nou ons planeetje waardoor al die dino’s het leven lieten?” En “is het echt waar dat de wereld in handen is van een satanistische elite?”.

 

Daarna ging het over werk. “Kun je een producttekst voor me schrijven?” “Oké leuk, kun je nu ook wat meta-info erbij schrijven voor op de zoekmachines?” Verbaasd was ik over de grote hoeveelheid informatie. Toch duurde het niet lang voordat ik de eerste nadelen ontdekte.

 

Werkelijk iedere vorm van creativiteit ontbreekt. Je bedrijfsnaam laten genereren door ChatGPT? Leuk man, alleen kun je er geld op inzetten dat je buurman precies hetzelfde antwoord krijgt. “Oké oké, maar productteksten kun je echt laten personaliseren!” Ja, dat valt helaas vies tegen. Je ziet dat ChatGPT er een nare gewoonte op nahoudt om alle teksten soortgelijk uit te pruttelen. Denk aan de vele onnodige komma’s. En van die flutwoorden als ‘magisch’, ‘sprankelend’ en ‘verbluffend’. Om maar niet te spreken over de vele 1-op-1 vertalingen vanuit het Engels. Als je een beetje een leuke tekst wil schrijven die opvalt, ben je echt op jezelf aangewezen. Wil je snel wat tekst op papier hebben? Dan is ChatGPT your guy, maar weet dat je buurman exact dezelfde bruine trui kan breien (tot in detail).

 

Meer weten over hoe je tools als ChatGPT goed in kan zetten? Stuur me dan een berichtje. Ik geef geregeld trainingen aan bedrijven over AI!

meer artikelen